Атестація лікарів на категорію, атестація лікарів-спеціалістів


14. Дієтологія

2. "Основи нутріціології та раціонального харчування"


38. Основними функціями їжі є все, крім:
39. Харчування включає наступне, крім:
40. Енергетичну дію мають слідуючі нутрієнти, крім:
41. До поліненасичених жирних кислот відносять все, крім:
42. Потреби в білках зменшуються при слідуючіх захворюваннях, крім:
43. Шляхи перетворення амінокислот слідуючі, крім:
44. Амінокислоти є попередниками всього перерахованого, крім:
45. Надлишок білку в їжі викликає слідуюче, крім:
46. Основним продуктом розщеплення білку є:
47. Підсилене розщеплення білку спостерігається при слідуючіх станах, крім:
48. До амінокислот відносять слідуюче, крім:
49. До амінокислот, лімітуючих біологічну цінність білків зернових відносяться слідуючі амінокислоти, крім:
50. Нормалізації амінокислотного складу їжі можна досягти слідуючім, крім:
51. В раціоні здорової дорослої людини співвідношення рослинних і тваринних білків повинно складати відповідно:
52. Замінимі амінокислоти це ті, які:
53. Позитивний азотний баланс має місце:
54. Від'ємний азотний баланс має місце при слідуючому:
55. Прикладом страви із збалансованим амінокислотним складом є:
56. Повноцінний білок міститься в:
57. Джерелом повноцінного білку є все, крім:
58. Адекватне поступлення з їжею білку необхідно всім, крім:
59. Основна роль вуглеводів, це:
60. В склад сахарози входять:
61. Найбільшу кількість енергії людина отримує при вживанні:
62. Найбільш калорійним із перерахованого є:
63. Енергетичні витрати збільшуються при:
64. Потреби в енергії визначаються :
65. Значення целюлози, геміцелюлози та пектину :
66. При згоранні 1г вуглеводів виділяється /ккал/ енергії:
67. При згоранні 1г харчового жиру виділяється енергії :
68. При згоранні 1 г білку виділяється енергії :
69. % вживання вуглеводів здоровими дорослими людьми від загальної калорійності раціону становить:
70. До продуктів, які не містять крохмаль відносять всі, крім:
71. Продукти носії пустих калорій:
72. Найбільша кількість глікогену знаходиться в :
73. До вуглеводів які не перетравлюються відносять:
74. Лактоза це:
75. До поліцукрів відносять все, крім:
76. Важливою функцією рослинних волокон є перераховане, крім:
77. До рослинних волокон не відносять:
78. До основних функцій вуглеводів не відносять:
79. До складних вуглеводів не відносять:
80. До продуктів, багатих вуглеводами не відносять :
81. До джерел вуглеводів відносять все перераховане, крім:
82. Лактозою багаті :
83. Біологічна роль незамінимих жирних кислот зумовлена їх участю в слідуючіх процесах:
84. Надмірне вживання поліненасичених жирних кислот призводить до:
85. Незамінимі жирні кислоти приймають участь в:
86. Важливим джерелом насичених жирних кислот є:
87. Важливим джерелом поліненасичених жирних кислот є:
88. Джерелом ліполевої кислоти є все, крім:
89. Фосфатіділхолін - це:
90. До ненасичених жирних кислот не відносять:
91. До есенціальних жирних кислот не відносять:
92. Найбільш виражену карієсогенну дію мають:
93. До харчових жирів не відносять:
94. До фосфоліпідів не відносять :
95. До насичених жирних кислот відносять:
96. Еруковою кислотою багаті :
97. В найбільшій кількості ліноленова кислота міститься в:
98. Основною властивістю тваринних жирів є:
99. Основними принципами лікувального харчування є:
100. Раціональне харчування включає слідуючі вимоги:
101. Величина добової норми білку для здорового дорослого "середнього" чоловіка складає:
102. Раціональна побудова білкового харчування передбачає:
103. До продуктів які є важливим джерелом білку відносять:
104. Не містять багато білку всі перераховані продукти, крім:
105. Кількість груп по нормам харчування серед дитячого населення складає :
106. Диференціація норм дитячого населення з врахуванням статі передбачається з :
107. Кількість груп по нормам харчування працездатного населення з врахуванням енерговитрат складає:
108. Норми фізіологічних потреб в харчових речовинах і енергії розділені по слідуючіх вікових групах :
109. Кількість тваринного білку згідно норми білку для дорослого працездатного населення складає :
110. Питома вага жирів для дорослого працездатного населення від загальної калорійності раціону складає:
111. Який із перерахованих вітамінів не відноситься до водорозчинних:
112. Який із перерахованих вітамінів не відносять до жиророзчинних:
113. Основні біологічні функції водорозчинних вітамінів:
114. Основні функції жиророзчинних вітамінів слідуючі, за виключенням:
115. Яким терміном користуються для визначення вітаміну В1:
116. Яка вірна назва нікотинаміду як вітаміну :
117. До якої групи вітамінів відноситься вітамін С:
118. До якої групи вітамінів відноситься пангамова кислота:
119. До якої групи вітамінів відноситься вітамін Д
120. Для недостатності вітаміну С не характерний:
121. Механізм дії вітаміну С не пов'язаний з:
122. До вітамінів з канцеропротективною дією відносять:
123. До вітамінів, що активно приймають участь в імунітеті відносять:
124. Тіаміну мало в :
125. Найменше вітаміну С містить:
126. Мало вітаміну С в:
127. Яка правильна назва вітаміну В2:
128. Рибофлавін не приймає участі в:
129. Рибофлавіну мало в :
130. Дефіцит рибофлавіну може виникнути при:
131. Біологічна роль вітаміну В6 не зв'язана з:
132. Вітаміну В6 мало в :
133. Яка правильна назва вітаміну РР:
134. Ніацин не приймає участі в :
135. Ніацину мало :
136. До вітаміну В12 не відносять :
137. Для недостатності вітаміну В12 не характерно :
138. Джерелом вітаміну В12 служить :
139. Фолатів мало в :
140. Свіжі плоди та овочі є джерелом слідуючіх вітамінів, за виключенням :
141. Молоко є важливим харчовим джерелом:
142. При збільшенні квоти вуглеводів в раціоні потреби в тіаміні:
143. До симптомів важкої недостатності ніаціину/пелагри/ не відносять :
144. Холін це:
145. Дефіцит вітаміну Е може виникати у людини, в випадку:
146. При дефіциті якого вітаміну розвивається симптомокомплекс відомий як "бері-бері"
147. Який із перерахованих вітамінів при надлишковому поступленні в організм викликає гіпервітаміноз:
148. Дефіцит якого вітаміну викликає розрихлення ясен, кровоточивість випадіння зубів :
149. Про дефіцит якого вітаміну свідчить "лакований" язик, діарея, підвищена подразливість, болі в різних ділянках тіла, ерітема шкіри, її злущення, свербіння і пігментація:
150. Ретіноловий еквівалент відображає:
151. Ретіноловий коефіцієнт бета-каротину складає:
152. В 100 г хурми міститься 1, 2 мг бета-каротину, який кількості вітаміну А це відповідає:
153. До специфічних дефіцитів вітаміну А не відноситься:
154. До основних джерел вітаміну А /без врахування ,бета-каротину/ не відносять:
155. Основними представниками вітамінів групи Д є :
156. Вітамін Д не приймає участі в :
157. Дефіцит вітаміну Д не викликає :
158. Симптом не характерний для авітамінозу Д :
159. До вітамінів групи Е відносять :
160. До основних проявив авітамінозу Е у експериментальних тварин не відносять:
161. Вітамін Е не впливає на :
162. Важливим джерелом вітаміну Е є :
163. До факторів, що зменшують вміст вітаміну С в продуктах відносять :
164. Фактори, які сприяють збереженню аскорбінової кислоти в харчових продуктах
165. До найбільш поширених в даний час форм вітамінової недостатності відносять:
166. До харчованих продуктів основних джерел тіаміну відносять:
167. Основним джерелами вітаміну Д є все, крім:
168. Основним джерелом вітаміну А-ретінолу є все крім:
169. Основним джерелом бета-каротину є все, крім:
170. Основним джерелом вітаміну Е є все перераховане, крім:
171. Які із перерахованих мінеральних речовин відносять до макроелементів:
172. Який із перерахованих мінеральних речовин не є макроелементом:
173. Який із мінеральних речовин відносять до мікроелементів:
174. Яка із мінеральних речовин не є мікроелементом:
175. Магнію багато в:
176. Магнію мало в :
177. Основним джерелом цинку є :
178. Цинку мало в:
179. Основним джерелом міді є :
180. Міді мало в :
181. Фтору багато в :
182. Основним джерелом калію є :
183. Калію мало в:
184. Кальцію багато в :
185. Кальцію мало в :
186. Фосфору багато :
187. Натрію дуже багато в :
188. Натрію мало в :
189. Кальцій необхідний для :
190. Добова норма кальцію складає:
191. Для найкращого засвоювання кальцію, його співвідношення з фосфором повинно бути:
192. Найбільш багаті кальцієм :
193. Кальцій приймає участь в слідуючіх процесах, за виключенням :
194. В регуляції обміну кальцію приймають участь:
195. Основними функціями калію є все, крім:
196. Біологічна роль міді зв'язана з перерахованим за виключенням :
197. Фізіологічна функція хрому в перерахованому, за виключенням:
198. Основними функціями заліза є все крім :
199. Найбільш інтенсивно залізо всмоктується із:
200. Біологічна роль цинку пов'язана з його участю в перерахованому, за винятком:
201. Фізіологічне співвідношення кальцію та магнію:
202. До плодів, що містять глюкози більше ніж фруктози відносять:
203. Вільною глюкозою багаті продукти, за виключенням:
204. Крохмалем багаті всі продукти, за виключенням:
205. Основним джерелом сахарози служить перераховане, крім:
206. Хліб для людини служить джерелом :
207. Рослинних волокон мало в:
208. Вміст вуглеводів здорового чоловіка, 40 років, зайнятого неважкою роботою складає :
209. Середній вміст білку в рибі складає:
210. Ознакою доброякісності свіжої риби є:
211. До недоброякісної соленої риби відносять :
212. До патогенних гельмінтів риб відносять:
213. До гельмінтозів, пов'язаних з вживанням недостатньо провареної, просмаженої риби відносять :
214. До білків молока не відноситься :
215. До вуглеводів молока відносять :
216. Особливістю жирів молока є :
217. При оцінці молока по ГОСТу відносять все, крім, :
218. До органолептичних показників якості молока відносять:
219. До фізико-хімічних показників якості молока не відноситься:
220. До бактеріологічних показників молока по ГОСТу відносять все, крім:
221. До захворювань, що передаються через молоко належать всі перераховані, крім:
222. До вуглеводів, що містяться в зернових відносять :
223. При переробці зерна виникає дефіцит вітамінів:
224. Зернові продукти є джерелом :
225. До факторів профілактики ботулізму при виробництві консервів відносять:
226. До факторів, що перешкоджають розмноженню ботулічної палички і накопичення токсинів відносять :
227. Дефіцит білку в харчуванні призводить до перерахованого, крім
228. Цукроза розщеплюється в тонкій кишці під впливом :
229. До кишкових дицукроз відносять все, крім:
230. Дицукродази не приймають участі в:
231. До властивостей глюкози не належить:
232. Лактоза володіє всіма властивостями, крім:
233. Запасів глікогену в організмі вистачає на:
234. Крохмаль не розщеплюється в :
235. В перетравленні крохмалю приймають участь :
236. При розрахунку потреб в енергії враховуємо все, крім:
237. Добові енерговитрати включають слідуюче, крім:
238. Більш низький основний обмін у жінок порівняно з чоловіками зв'язаний з:
239. Основний обмін знижений при:
240. Основний обмін підвищений при:
241. Специфічно-динамічна дія їжі найвища при вживанні:
242. Основний обмін не вивчають:
243. В регуляції цукру в крові не приймають участь :
244. Гіперглікемію не викликає:
245. Оптимальним рН для ліполітичних ферментів кишечника є:
246. До ліполітичних ферментів не відносять :
247. До ліпотропних факторів не відносять :
248. Кетоз не викликає :
249. Харчування складається із слідуючіх процесів:
250. Розщеплення білків в травному каналі включає слідуючі послідовні етапи:
251. В перетравленні білків в травному каналі приймають участь всі., крім:
252. Протеолітичними ферментами підшлункового соку є:
253. Емульгатором ліпідів в тонкій кишці є:
254. В перетравленні вуглеводів не приймає участі :
255. Вуглеводи перетравлюються до :
256. Основні джерела поступлення пірідоксину в організм :
257. Фолієвої кислоти багато :
258. Дефіцит ціанокобаламіну в їжі призводить до:
259. Гіпокаліємія може виникати при:
260. Утруднює всмоктування кальцію в кишках :
261. Дефіцит заліза не призводить до:
262. При тривалій глюкокортикостероїднії терапії рекомендовано:
263. Холестерину багато в:
264. Розвантажувально-дієтична терапія /лікувальне голодування/ показано при :
265. Надлишок білку в їжі призводить до:
266. Надлишок жирів в раціоні призводить:
267. Надлишок нікотинової кислоти призводить до:
268. Найбільша кількість білку міститься в:
269. Рослинні білки лімітовані по вмісту слідуючіх амінокислот:
270. Білок сої по амінокислотному вмісту, близький до білку:
271. Найбільша кількість лецитину міститься у:
272. Оптимальне співвідношення поліненасичених, насичених, мононенасичених жирних кислот складає:
273. До жирних кислот класу Омега-3 відносять:
274. До жирних кислот класу Омега-6 відносять:
275. Глюкоза, що всмокталась у кишечнику перетворюється в:
276. Підвищене вживання сахарози призводить до:
277. Фруктоолігосахариди рослинних продуктів викликають:
278. Дефіцит хрому спричиняє виникнення:
279. Підвищена потреба у вітамінах виникає при:
280. Ознакою гіповітамінозу є все, крім:
281. До ознак гіпервітамінозу А відносяться все, крім:
282. Під впливом ретіноїдів спостерігається все крім:
283. Філлохінони /віт. К/ приймають участь в:
284. Фолацин приймає участь в, крім:
285. Мікроелементози це стани зумовлені:
286. Гіпермікроелементози викликані надлишковими поступленнями в організм із зовнішнього середовища:
287. Основним регулятором підтримання нормального рівня хлористого, натрію в організмі є:
288. Виведення солі нирками регулюється:
289. Магній володіє слідуючіми властивостями:
290. Йод приймає участь в синтезі:
291. Кофактором для синтезу глюкозотолерантного фактору є:
292. Стабілізаторами біологічних мембран є:
293. Кремній найбільш необхідний для:
294. В процесах утворення гемоглобіну приймають участь:
295. Каталізаторами тканинного дихання є слідуючі ферменти, що містять залізо, крім:
296. Кальцій приймає участь в, крім:
297. Дефіцит кальцію викликає:
298. Дефіцит магнію може викликати вказане, крім:
299. Натрій приймає участь у вказаному, крім:
300. На обмін фосфору в кістковій тканині мають вплив:
301. Показами для додаткового введення в раціон продуктів багатих фосфором є:
302. Фосфору багато в:
303. Кремній приймає участь в біосинтезі вказаного, крім:
304. Джерелом кремнію є:
305. Підвищений вміст в їжі марганцю може викликати:
306. Дефіцит марганцю сприяє виникненню:
307. Марганцю багато в:
308. Селену багато в, крім:
309. Основною біохімічною функцією селену є його участь в будові ферменту:
310. Селен приймає участь в адекватному забезпеченні рівня:
311. Показами для вживання селену є:
312. Хрому багато в:
313. Дефіцит цинку може проявлятись:
314. Цинку багато в:
315. Вільні радикали руйнують:
316. Підвищенню процесів вільнорадикального окислення ліпідів сприяють раціони багаті:
317. Знижують процеси вільнорадикального окислення, раціони багаті:
318. Антиоксидантну систему організму виснажує все, крім:
319. Вітамін С має здатність:
320. Для синтезу нейротрансмітерів використовуються слідуючі амінокислоти:
321. З людським організмом найбільш сумісні амінокислоти, які мають слідуючу форму:
322. Для росту найбільш важливі слідуючі амінокислоти:
323. Для щитовидної залози найбільш необхідні слідуючі амінокислоти:
324. Для синтезу гемоглобіну важливими є слідуючі амінокислоти:
325. Для виведення шкідливих продуктів білкового обміну найбільш важливою є слідуюча амінокислота:
326. Глутатіон синтезується із:
327. Глутатіон синтезується в найбільшій кількості в:
328. Дефіцит глутатіону призводить до, крім:
329. Пролін є найбільш важливим для:
330. Тірозін є основним субстратом для синтезу:
331. В організмі гістідін переходить в:
332. Гістамін володіє властивостями, крім:
333. Дефіцит заліза викликає:
334. Хрома найбільше в:
335. Дефіцит йоду викликає:
336. Важливою роллю метіоніна є:
337. Триптофан використовується для синтезу:
338. Жирні кислоти класу Омега - 3 в найбільший кількості містяться в:
339. Жирні кислоти класу Омега-6 містяться в, крім:
340. Найбільш оптимальним співвідношенням жирних кислот Омега-б і Омега - 3 є:
341. Баланс жирних кислот Омега-6 і Омега-3 найбільш важливий для повноцінного метаболізму:
342. Жирні кислоти класу Омега-3 викликають:
343. До хелатних сполук відносять все, крім:
344. Хелатні сполуки мають властивість:
345. До причин гіпокаліємії відносять все, крім:
346. До ознак гіпокаліємії відносять:
347. Причини гіперкаліємії:
348. Ознаки гіперкаліємії:


Атестація  лікарів  проводиться   з   метою   підвищення
відповідальності  за ефективність і якість роботи,  раціональнішої
розстановки  кадрів   фахівців   з   урахуванням   їх  професійної
майстерності, досвіду та складності виконуваних робіт. Атестація є
важливою  формою   морального   та   матеріального   стимулювання,
спрямована  на  удосконалення діяльності закладів охорони здоров'я
щодо подальшого поліпшення надання медичної допомоги населенню.

Загружается, подождите...
Аттестация врачей. Тестовые вопросы и ответы.



© 2006–2007 Медицина та Охорона Здоров'я - Атестація Лікарів